O metodă simplă de a nota muzica pentru chitară (așa cum sunt partituri pentru pian) este aceasta. Se numește tabulatură (în engleză tab sau guitar tab).
Ai o linie orizontală pentru fiecare coardă. Muzica se cântă de la stânga la dreapta. Acolo unde întâlnești un număr pe o coardă înseamnă că vei apăsa coarda respectivă pe tasta cu numărul dat.
În primul exemplu ai toate 6 corzile cântate începând cu cea mai groasă. Și pentru fiecare vei cânta tasta 0 (adică coarda lăsată liberă), apoi notele de pe tastele 1, 2, 3, 4. Vei folosi degetele de la mâna stângă exact în ordinea tastelor. Degetul 1 se ocupă de tasta 1, 2 de 2, 3 de 3, 4 de 4.
Acest exercițiu este temă pentru prima săptămână. Dacă îl încerci zilnic măcar 5 minute, o să te ajute să-ți formezi bătături la degetele de la mâna stângă (la început o să te doară…) și să-ți formezi digitația (să poți pe urmă să miști ușor degetele pe corzi).
Dar oare ce se întâmplă dacă apar mai multe cifre toate pe aceeași verticală? Simplu! Exact ca la o partitură normală. Acele note muzicale se cântă împreună.
În exemplul de mai jos toate corzile sunt lovite, dar 4 dintre ele sunt lăsate libere. Împreună, aceste note sună armonios – formează deci un acord. Putem, deci, să reprezentăm acordurile și sub formă de tabulatură. Mai mult despre acorduri începând cu lecția următoare.
Tema #8
- Acordează chitara.
- Repetă exercițiul din prima tabulatură respectând degetul indicat pentru fiecare notă. Vei începe să exersezi lent (e important să sune corect fiecare notă) și apoi poți spori viteza cu care cânți (adică tempo).
- Când ai reușit exercițiul 2, încearcă-l și în sens invers (de la dreapta la stânga), deci cântând notele începând de pe coarda E subțire, tasta 4 și terminând cu coarda groasă E, coardă liberă (0).
- Trimite-mi înregistrare cu exercițiul cântat.
◄ Lecția precedentă: Acordarea chitarei